کاشت موی طبیعی (پیوند مو) در خانمها
ريزش مو در زنان يک عارضه بسيار مخرب و ناخوشايند است که ميتوان آن را از طريق درمان دارويي و يا از طريق جراحي کاشت موی طبیعی درمان نمود. براي درمان ريزش موي بانوان، لازم است يک معاينه پزشکي کامل توسط پزشک متخصص مو که در زمينه درمان بيماريهاي مو آموزش ديده است، انجام شود. مشکل ريزش مو در زنان معمولاً در دوره يائسگي شروع ميشود. از اين زمان به بعد، تراکم موها در قسمت وسط پوست سر با سرعت بيشتر و در اطراف سر با سرعت کمتري رو به کاهش ميگذارد. همچنين طول دوره استراحت يا تلوژن در چرخه رشد مو بيشتر ميشود و به همين علت، موي سر حالت نازک و شکننده پيدا ميکند. ريزش مو به ندرت در قسمت خط رويش مو در پيشاني هم اتفاق ميافتد.
جهت بزرگنمایی کلیک کنید
سه نوع اصلي از ريزش مو وجود دارد
فهرست مطالب
ريزش موي موضعي
ريزش موي موضعي خود به دو صورت داراي جوشگاه (scarring) و بدون جوشگاه (non-scarring) اتفاق ميافتد. بيماري آلوپسيا آرهآتا يک عارضه ژنتيکي است که شايعترين علت ريزش موي بدون جوشگاه به شمار ميرود. ريزش موي داراي جوشگاه هم معمولاً در بيماران مبتلا به لوپوس و ليکن پلان و يا در نقاطي که در معرض پرتوهاي موضعي قرار داشتهاند به وجود ميآيد. طاسيهاي ناشي از جراحت و مصدوميت و يا بيماريهاي موضعي که تحت درمان قرار نگرفتهاند، معمولاً خيلي خوب به عمل کاشت مو پاسخ ميدهند.
ريزش موي الگودار
در بعضی از زنان، الگوی ریزش مو مشابه با مردان میباشد. زنانی که الگوی ریزش مو آنها شبیه به مردان باشد معمولاً موی قسمت جلوی سر (خط رویش مو در پیشانی) و مرکز سر ریزش پیدا میکند، در حالی که در اطراف سر، مو به حالت نسبتاً پُرپشت باقی میماند. زنانی که الگوی ریزش مو آنان به این صورت باشد، کاندیداهای بسیار خوبی برای درمان به روش جراحی یا کاشت مو هستند.
ریزش موی منتشر
ریزش موی منتشر، شایعترین شکل ریزش مو در زنان میباشد. این حالت از ریزش مو به صورت کاهش در قطر و ضخامت تار مو دیده میشود. اصطلاح پزشکی که برای توصیف این نوع از ریزش مو به کار میرود، "آلوپسیای منتشر بدون الگو" میباشد. زنانی که الگوی ریزش موی آنها به این حالت باشد، حتی در قسمت پشت سر که به عنوان ناحیه اهدا کننده جهت کاشت مو عمل میکند نیز دچار ریزش مو میشوند و به همین علت معمولاً کاندیداهای خوبی برای عمل جراحی کاشت مو محسوب نمیشوند.
تشخیص صحیح علت ریزش مو
بر روی هر بیماری که در مرکز ما مورد معاینه قرار میگیرد، آزمایشها و بررسیهای معمول هورمونی و دارویی برای تشخیص ریزش مو انجام میشود. فرایند ارزیابی و تشخیص ریزش موی زنان کاملاً از مردان متفاوت است. ما مشکل ریزش موی شما را کاملاً جدی میگیریم و معاینات و آزمایشهای پزشکی ویژهای را جهت تشخیص علت آن انجام میدهیم. بررسی کامل سوابق پزشکی و انجام معاینات فیزیکی معمول، اولین گام در ارزیابی وضعیت زنانی است که از ریزش مو رنج میبرند. این معاینات در جلسه مشاوره اولیه توسط متخصصان ما انجام میشود.
ریزش موی منتشر میتواند به علت بیماریها و شرایط مختلفی غیر از "طاسی ارثی" به وجود بیاید. بنابراین لازم است که یک ارزیابی پزشکی کامل بر روی بیمار انجام و علت دقیق آن مشخص شود. اهمیت تشخیص صحیح در این مرحله به خاطر آن است که از همين طریق مشخص میشود که براي درمان ریزش مو بايد از چه روشی استفاده شود. برای درمان این عارضه میتوان از درمانهای دارویی یا جراحی و یا ترکیبی از هر دو روش استفاده کرد. تصمیم نهایی برای انجام عمل کاشت مو بستگی به آن دارد که ریزش موی شما متوقف شده یا همچنان ادامه دارد. برای استفاده از این روش لازم است که ریزش موی شما متوقف شده باشد، ریزش مو بیشتر در قسمت خط رویش مو در پیشانی باشد و طاسیهای موضعی محدود به یک یا دو ناحیه در پوست سر باشد.
درمان ریزش مو در زنان
به منظور درمان ریزش مو در زنان، ما باید علت دقیق آن را تشخیص دهیم. ما از سه روش درمانی اصلی برای رفع ریزش موی زنان استفاده میکنیم:
الف) درمان دارویی
ب) عمل جراحی کاشت و پیوند مو
ج) ترکیبی از درمانهای دارویی و جراحی
بهترین راه برای تشخیص الگوی ریزش موی زنانه آن است که بیمار در یک جلسه مشاوره شخصی شرکت کند. اقدامات تشخیص در مورد این عارضه اغلب شامل آزمایش خون میباشد. آزمایش خون به پزشک کمک میکند تا در صورتی که ریزش مو در اثر عواملی از قبیل آلوپسیای آندروژنتیک (طاسی مردانه)، اختلالات هورمونی یا انواع کم خونی به وجود آمده باشد، بتواند آن را تشخیص دهد. آخرین مرحله از برنامه تشخیصی آن است که کارآيي و فواید یک رژیم دارویی تعیین شود و نيز مشخص شود که آیا برای حل مشکل ریزش مو میتوان از عمل کاشت مو استفاده کرد یا خیر.
کاشت مو
مراحل زیر مهمترین اقداماتی هستند که قبل از اقدام به عمل کاشت مو باید انجام شود:
- مشاوره خصوصی جهت تعیین اینکه شما کاندیدای خوبی برای عمل کاشت مو هستید.
- ارزیابی وضعیت ناحیه اهدا کننده و تعیین تعداد واحدهای فولیکولی که میتوان از آن ناحیه برداشت کرد.
- ارزیابی وضعیت ناحیه پذیرنده و تعیین تعداد گرافتهای مورد نیاز برای پوشش کامل آن
- هزینه عمل کاشت مو : هزینه کاشت مو برای خانمها در جسه مشاوره تعیین خواهد شد.
کاندیدای مناسب برای عمل کاشت مو چه کسانی هستند؟
- بعضی از زنانی که دچار ریزش موی سر شدهاند و عملاً تمامی زنانی که ریزش ابرو دارند.
- خانمهایی که فقط بخشی از موی سر آنها به دلیل سوختگی یا آسیبهای وارد بر پوست سر، ریزش پیدا کرده است.
- خانمهایی که به خاطر عوامل مکانیکی یا آلوپسیای ترکشن (ریزش موی غیر هورمونی به دلیل کشیدن دائم و طولانی مدت موی سر) دچار ریزش مو شدهاند.
- خانمهایی که ریزش موی آنها بر اساس یک الگوی مشخص و مشابه با الگوی طاسی مردان باشد. یعنی خط رویش مو در پیشانی عقب رفته باشد، قسمت وسط پوست سر یا تاج سر طاس شده باشد و ناحیه اهدا کننده به اندازه کافی مو داشته باشد.
- زنانی که در اثر مصدومیت از ناحیه سر، سوختگی، جراحت ناشی از تصادفات و سوختگی ناشی از مواد شیمیایی دچار ریزش موی سر شده باشند.
- زنانی که قبلاً عمل زیبایی یا جراحی پلاستیک انجام دادهاند و حالا دچار ریزش مو در اطراف محل بریدگیها شدهاند.
- زنانی که ریزش موی سر آنان به علت آلوپسیای ترکشن (ریزش مو به دلیل کشیدن محکم آن به مدت طولانی) یا طاسی در حاشیه موی سر باشد.
- خانمهایی که میخواهند ابروهای ضخیم و پُرپشت داشته باشند.
- خانمهایی که بعد از انجام جراحی لیفت صورت یا سایر عملهای زیبایی، دچار ریزش مو شدهاند.
چه کسانی کاندیدای خوبی برای عمل کاشت مو نیستند؟
- زنانی که الگوی ریزش موی آنان به صورت منتشر یا پراکنده در تمام سر باشد.
- زنانی که در ناحیه اهدا کننده در پشت سر آنها تعداد واحد فولیکولی کافی وجود نداشته باشد.
- زنانی که بر روی پوست سر آنها جای زخمهای کلوئیدی یا بافت فیبری ضخیم وجود داشته باشد که در اثر مصدومیت، سوختگی یا آسیبهای ناشی از پرتوتابی به وجود آمده است.
تصمیمگیری نهایی برای انجام عمل کاشت مو
تصمیمگیری نهایی برای انجام عمل کاشت مو زمانی است که:
- در مورد دستورات و آمادگیهای قبل از عمل به اندازه کافی توجیه شده باشید.
- سوابق پزشکی شما به طور کامل بررسی شده باشد.
- عکسها و تصاویر حاوی جزئیات کامل از وضعیت موی شما ثبت شده باشد.
- تاریخ انجام عمل کاشت مو مشخص شود.
روش انجام عمل کاشت مو
عمل جراحی کاشت مو که با عنوان جراحی پیوند مو نیز شناخته میشود، یک عمل جراحی سرپایی است که در محل مطب پزشک جراح انجام میگیرد. امروزه دیگر، روشهای قدیمی کاشت مو که باعث میشد پوست سر بیمار شبیه به یک مزرعه ذرت تازه کاشته شده به نظر برسد، منسوخ شده است. در حال حاضر هر روز فناوریهای جدید و پیشرفتهای در عرضه جراحی کاشت مو معرفی و به کار گرفته میشود و کاشت مو به یک صنعت بزرگ تبدیل شده است.
به طور کلی دو روش اصلی برای جراحی کاشت مو در زنانی که میخواهند موی پُرپشت و زیبا داشته باشند، وجود دارد. برای آن دسته از خانمها که شرایط لازم برای انجام عمل جراحی را داشته باشند، میتوان برداشت واحدهای فولیکولی را به روش نواری یا به روش FUE انجام داد.
هر کدام از این دو روش، نقاط قوت و ضعف خاص خود را دارد و نمیتوان گفت که کدام روش برای کاشت مو در زنان بهتر است. بهترین کار آن است که قبل از عمل کاشت مو، یک مشاوره جراحی انجام شود و پوست و موی سر بیمار به طور کامل مورد معاینه و ارزیابی قرار گیرد تا مشخص شود که کدام روش میتواند نتایج بهتری حاصل کند. روش FUE از نظر زیبایی گزینه خوبی است، زیرا جای زخم خطی شکل بزرگی که در اثر روش برداشت نواري در قسمت پشت سر باقی ميماند، در اين روش ديگر وجود نخواهد داشت. این روش به ویژه برای آقایانی که موی سر خود را کوتاه نگه میدارند، ارجحیت دارد. اما برای خانمها که معمولاً موی سرشان را بلند نگه میدارند، روش برداشت نواری میتواند گزینه بهتری باشد.
