ریزش مو در مردان: علت و درمان آن

f

ریزش موی مردانه یکی از عارضه‌های شایع در بین آقایان است. در این عارضه، موها با الگوی خاصی شروع به ریختن و نازک شدن می‌کنند.

ریزش موها می‌تواند تغییر بزرگی در زندگی یک فرد باشد. شما ممکن است این تغییر را به ‌سختی قبول کنید. در صورت کم شدن اعتماد به ‌نفس، اضطراب، افسردگی و دیگر مشکلات احساسی در اثر این عارضه باید به دنبال مشاوره باشید.

متخصصین ما در کلينيک تخصصي کاشت موي رنسانس برنامه‌های مختلفی برای پیشگیری و درمان ریزش مو و همچنین رفع تاسی در ‌آقایان دارند.جهت آگاهی از روش‌های ما متن پیش رو در دسترس شما قرار گرفته است. با این وجود در صورت داشتن هر گونه سوال و نیاز به مشاوره با متخصصین ما می توانید با شماره‌های 02122088210 و 02188943653 تماس حاصل نمایید. مشاورین ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.

ریزش مو در آقایان چه دلیلی دارد و چه کسانی در خطر آن قرار دارند؟


هورمون‌ها

یک هورمون مردانه به نام دی ‌یدروتستوسترون برای تحریک عارضه‌ی کچلی شناخته‌ شده است. این محصول جانبی حاصل از شکستن تستوسترون، فولیکول‌های موی سر را کوچک کرده سر موها را نازک‌تر می‌کند. فولیکول‌های موی سر به‌ تدریج وارد یک حالت غیرفعال شده و تولید مو را متوقف می‌کنند. آندروژن ها که رشد موها را کنترل می‌کنند، یک هورمون مرتبط دیگر با ریزش مو در آقایان می‌باشند. افزایش سطح این هورمون‌ها در فولیکول‌های مو می‌تواند از رشد موها جلوگیری کرده و باعث نازک شدن سر موها گردد. با بالا رفتن سن، آندروژن ها توانایی تحریک تولید موهای صورت را به دست آورده و در عوض باعث از بین رفتن موهای روی شقیقه و سر می‌شوند. این تغییرات هورمونی در طول فرایند پیر شدن ایجاد شده و با همکاری ژن‌ها می‌توانند باعث کچل شدن کامل فرد شوند.

ژنتیک

سابقه‌ی فامیلی نقشی اساسی در ریزش موی مردانه بازی می‌کند. در واقع گفته می‌شود که عوامل ژنتیکی در حدود 80 درصد، مسئول بروز این عارضه می‌باشند. این آسیب‌پذیری ژنتیکی ممکن است از هر یک از والدین فرد به ارث رسیده و پلی‌ژنیک باشد بدین معنی که بیش از یک ژن در آن دخالت داشته باشند. باور بر این است که داشتن یک فرد نزدیک در خانواده که در حال کچل شدن باشد، می‌تواند احتمال این عارضه را تا 50 درصد افزایش دهد.

محققان می‌گویند که افزایش سن، "پارادوکس آندروژنی" را تحریک می‌کند. عارضه‌ای که در طی آن، تعدادی از عوامل بدن کم می‌شوند از جمله 5-آلفا ردوکتاز، گیرنده‌های آندروژن و تستوسترون. روش وراثت ریزش موی مردانه، رازی است که هنوز کسی به آن پی نبرده است.

علل خارجی

خارج از بحث هورمون‌ها و ژنتیک، بسیاری از دلایل و علل ایجاد ریزش موی مردانه، جزو خرافات بوده و حقیقت ندارند. البته نه بدین معنی که نباید اصلاً به آن‌ها توجه کرد. در زیر به سه مورد از آن‌ها می‌پردازیم:

  • استرس - آیا با تلوژن افلوویوم آشنایی دارید؟ البته که نه. این عارضه نوعی ریزش مو است که متخصصین ما آن را به ‌صورت "نوعی اختلال در چرخه‌ی رشد مو که معمولاً به دلیل استرس بیش ‌از حد ایجاد می‌شود" توصیف می‌کند. این مشکل ممکن است به دلیل تعدادی از عوامل مانند انواع بیماری‌ها، عمل‌های جراحی سنگین، داروها، استرس شدید روانی، بیماری‌های تیروئید و دیگر بیماری‌های مزمن ایجاد شود.
  • سوءتغذیه - برخی از متخصصین عقیده دارند که استرس نمی‌تواند به‌ تنهایی باعث ریزش مو شود بلکه می‌تواند موجب سرعت بخشیدن به این فرایند گردد. به ‌عبارت ‌دیگر، فولیکول‌هایی که از خون، مواد غذایی و اکسیژن محروم‌اند، به دلیل کمبود ویتامین B12 نمی‌توانند موی با کیفیت بالا تولید کنند. رژیم غذایی شدید و کمبودهای غذایی تنها منجر به بدتر شدن وضعیت خواهند شد.
  • آرایش نامناسب - اکثر محصولات بهداشتی معتبر مو که در بازار موجودند، عاری از مواد مضر و تحریک‌کننده‌ی ریزش موی مردانه می‌باشند. با این ‌حال، شما هنوز باید روش درست مراقبت از موهای خود را بدانید. یعنی که به‌ خوبی از شامپوهای مناسب و حالت‌دهنده‌ها استفاده کنید. علت این امر این است که در صورت عدم انجام این کارها، پوست سر شما از مواد غذایی مورد نیاز خود محروم شده و با تولید مقادیر زیادی سبوم و افزایش سطح 5-آلفا ردوکتاز، باعث بسته شدن روزنه‌های پوست سر و تبدیل تستوسترون به دی هیدروتستوسترون می‌شود.

علائم


f1

الگوی کلی ریزش موی مردانه، در مرز محل رشد موها ایجاد شده و با افزایش ریزش موها، حالتی M شکل در این ناحیه ایجاد می‌شود. موهای موجود نیز ممکن است کوتاه‌تر و نازک‌تر شوند. موهای روی فرق سر نیز شروع به نازک‌تر شدن می‌کنند. در نهایت، خط موی در حال ریزش و موهای نازک شده در فرق سر به یکدیگر رسیده و باعث کچل شدن وسط سر و باقی ماندن موی نعلی شکل در اطراف آن می‌شوند.

ریزش تکه‌ای موها، ریزش منتشر شونده‌ی مو، شکنندگی ساقه‌ی مو و یا ریزش موی همراه با قرمزی، پوسته ‌پوسته شدن، درد و یا ریزش موی بسیار سریع ممکن است دلایل دیگری داشته باشند.

تشخیص


ریزش موی مردانه معمولاً از روی ظاهر و الگوی ریزش موها تشخیص داده می‌شود. هر گونه ریزش غیرعادی موها ممکن است در اثر عارضه‌های دیگر ایجاد شده باشد. نمونه‌برداری از پوست و یا دیگر آزمایشات پزشکی ممکن است برای تشخیص اختلالاتی که باعث ریزش مو می‌شوند مورد استفاده قرار بگیرند.

تجزیه‌ و تحلیل موها، روش دقیقی برای تشخیص علل غذایی و دیگر علل مشابه برای ریزش مو نیست. با این‌ حال، این روش می‌تواند وجود موادی چون آرسنیک و سرب را آشکار کند.

گزینه‌های درمانی


داروها

دو نوع داروی اصلی برای درمان ریزش مردانه‌ی موها مورد استفاده قرار می‌گیرند:

  • ماینوکسیدیل (روگین) محلولی است که به‌ منظور تحریک فولیکول‌ها برای رشد مو، به‌طور مستقیم بر روی پوست سر مالیده می‌شود. این ماده می‌تواند سرعت ریزش مو را در بسیاری از مردان کاهش داده و در بعضی نیز باعث رشد موهای جدید گردد. سرعت ریزش موی قبلی، با متوقف کردن استفاده از این دارو دوباره بازمی‌گردد.
  • فیناستراید (پروپشیا، پروسکار) یک قرص تجویزی که از تولید هورمون مردانه‌ی دی‌هیدروتستوسترون جلوگیری می‌کند. این دارو نیز همانند ماینوکسیدیل، در کند کردن روند ریزش مو نسبت به تحریک رویش موی جدید قدرت بیشتری دارد. به‌طور کلی، این دارو نسبت به ماینوکسیدیل قدرت بیشتری دارد. با توقف استفاده از این دارو، وضعیت ریزش مو به حالت قبل بازمی‌گردد.

تحریک رشد موها با لیزر

f2

ریزش مو زمانی اتفاق می‌افتد که فولیکول موها غیرفعال می‌شوند. این فولیکول‌ها به‌طور موقتی از رویش موی جدید خودداری کرده و در نهایت، موهای فرد نازک و کم‌پشت دیده خواهند شد. با این ‌حال یک روش درمانی مناسب برای فعال کردن این فولیکول‌ها وجود دارد. شما می‌توانید از لیزردرمانی استفاده کنید. این روش اصولاً با افزایش گردش خون در اطراف فولیکول‌ها، رویش موی جدید را تحریک می‌کند.

درمان به روش خون‌آشامی

f3

تزریق محلولی نشئت‌ گرفته از خون خود فولیکول‌ها به آن‌ها، می‌تواند باعث رشد مو بر روی نقاط طاس گردد. این خون فراوری ‌شده و پلاسمای غنی از پلاکت آن (PRP) استخراج‌شده است. زمانی که دوباره به منطقه‌ی مورد نظر تزریق می‌شود، این پلاسما می‌تواند سلول‌های بنیادی زیر پوست را تحریک کرده و به رشد مجدد مو کمک کند.

مزوتراپی

f4

مزوتراپی عبارت است از تزریق ترکیبی از ویتامین‌ها و مواد معدنی به‌طور مستقیم به درون پوست سر. هدف از این کار، تحریک فرایند بازسازی طبیعی است.

زمانی که فرد هنوز مو داشته باشد بهتر می‌توان طاسی را درمان کرد. به‌ منظور درمان ریزش مو، هفت جلسه‌ی درمانی با فاصله‌ی یک هفته‌ای از یکدیگر مورد نیاز خواهند بود.

کاشت مو


5f5

عمل کاشت مو عبارت است از برداشتن موهای ریز تازه رشد کرده از محل‌های مودار و انتقال آن‌ها به مناطقی که دچار طاسی شده‌اند. این کار ممکن است در ناحیه‌ی برداشت مو زخم‌های کوچکی ایجاد کرده و همچنین خطر عفونت پوست را به همراه خواهد داشت. این عمل معمولاً در چند جلسه انجام‌ شده و ممکن است پرهزینه باشد. البته آثار آن در اکثر موارد عالی و دائمی خواهند بود.

ترمیم مو


6f6

کاشت مو به‌طور قطع برای برخی از افراد گران تمام‌ شده و در صورتی‌ که فردی نتواند هزینه‌ی آن را بپردازد، می‌تواند از روش ‌ترمیم مو استفاده کند. این نوع از اکستنشن مو به‌ عنوان یکی از رایج‌ترین روش‌ها برای پوشاندن محل طاسی مردانه بدون انجام عمل جراحی، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

موی ساختگی و موی طبیعی

اکستنشن ها به دو دسته تقسیم می‌شوند: کلاه‌گیس ساختگی و کلاه‌گیس از موی انسان. کلاه‌گیس ساختگی نسبت به نوع طبیعی آن بسیار ارزان‌تر است. حالت دادن و مراقبت از این کلاه‌گیس‌ها نیز بسیار آسان‌تر است چرا که پلیمر‌های ساختگی نسبت به موی طبیعی بهتر حالت خود را نگه می‌دارند. علاوه بر این، مراقبت از کلاه‌گیس انسانی خسته‌کننده بوده و حفظ ظاهر طبیعی آن به مهارت زیادی نیاز دارد.