راه های درمان ریزش موی سر در زنان و مردان ؛داروها و سایر روش ها

ft

به صورت عادی مقداری از موی افراد در طول روز می‌ریزد. مقدار معمول ریزش موی روزانه در حدود 50 تا 100 تار مو است. به هر حال، اگر متوجه شدید ریزش مو در برخی نقاط سر شما زیاد شده یا موها نازک شده‌اند، احتمالاً شما به مشکل ریزش مو دچار شده‌اید.

ریزش مو دلایل متعدد دارد. خانم‌ها معمولاً پس از به دنیا آوردن فرزند با ریزش مو مواجه می‌شوند. افرادی که تحت استرس زیاد قرار دارند نیز ممکن است دچار ریزش مو شوند. علاوه بر این ابتلا به برخی بیماری‌ها و نیز مصرف داروهای خاص می‌تواند ریزش مو به همراه داشته باشد. به هر حال در اکثر موارد دلیل ریزش مو شرایطی است که در اصطلاح به آن ریزش موی ارثی گفته می‌شود. راه های جلوگیری از ریزش مو بسیاری وجود دارد که می تواند در مردان و زنان موثر باشد.  نکته دیگر آن است که اگر با وجود انجام مراقبت‌های پیشگیرانه، ریزش مو شروع و ادامه‌دار شد، با مراجعه به پزشک از بدتر شدن وضعیت جلوگیری کنید. در ادامه به تعدادی از راههای درمان ریزش موی سر اشاره شده است.

با توجه به اینکه دلایل ریزش مو فراوان هستند، روش‌های درمان آن نیز متعدد می‌باشند. متخصصین ما در کلينيک تخصصي کاشت موي رنسانس همیشه به بیماران توصیه می‌کنند ریزش موی خود را در مراحل اولیه ایجاد آن تحت درمان قرار دهند. مراحل اولیه به معنی این است که اقدامات درمانی می‌بایست به موقع و قبل از ریزش مقدار زیادی از موی فرد انجام شود. در حقیقت هر چه مشکل ریزش مو پیشرفت کند، درمان آن دشوارتر خواهد بود.

به دلیل تفاوت‌های زیاد در علائم و علت‌های ریزش مو بین زنان و مردان، روش‌های درمان قطعی این مشکل نیز متفاوت است. به همین خاطر در مرکز تخصصی کاشت موی رنسانس، متخصصین ما با انجام بررسی‌ها و آزمایش‌های مختلف علت ریزش موی فرد را تشخیص داده و سپس بر اساس علت مشکل، بهترین روش درمان را برای هر بیمار انتخاب می‌کنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ریزش مو و روش‌های درمان آن می‌توانید روی هر یک از مقاله‌های زیر کلیک کنید:

  • علت و درمان ریزش موی مردان
  • علت و درمان ریزش موی زنان
  • داروهای ریزش مو

دلایل ریزش مو


مردان

شناخت علت در درمان ریزش مو نقش بسزایی دارد. بسیاری از عوامل غیرقابل کنترل مثل سن و شرایط ژنتیک نقش کلیدی در ریزش مو دارند. با بالا رفتن سن، سطح هورمون تستوسترون در بدن مردان کاهش پیدا می‌کند و به همین خاطر مشکلات نازک شدن مو در مردان در حدود دهه 30 سالگی آغاز می‌شود. به این ترتیب اگر هر یک از خویشاوندان شما با علائم اولیه این مشکل مواجه شده‌اند، احتمال اینکه شما نیز در معرض این خطر قرار داشته باشید، زیاد است. به همین خاطر لازم است مراقبت‌های لازم برای پیش‌بینی شرایط مشابه و پیشگیری از آن توسط فرد لحاظ شود.

عامل ژنتیک قطعی که باعث ریزش مو در مردان می‌شود مربوط به حساسیت به دی‌هیدروتستوسترون (DHT) است. این ماده یک نوع خاص از هورمون تستوسترون است که معمولاً باعث ضعیف شدن و مرگ تدریجی پیازهای مو بر روی سر می‌شود.

مشکلات غده هیپوفیز و تیروئید و نیز ابتلا به سفلیس و سایر عفونت‌های مانند آن نیز می‌تواند باعث ریزش مو گردد. عفونت ناحیه سر تحت عنوان کولپریتس (culprits) یکی از عفونت‌هایی است که باعث ایجاد این مشکل می‌شود. برای مثال عفونت قارچی می‌تواند بر روی مو و پوست ناحیه سر تاثیر گذاشته و ریزش مو را به همراه داشته باشد. خوشبختانه، هنگامی که عفونت ایجاد شده به‌طور کامل درمان شود، بلافاصله رشد مو به حالت اولیه آن باز خواهد گشت.

زنان

با وجودی که خانم‌ها نیز مستعد ریزش مو هستند، مشکل آن‌ها در مقایسه با مردان با عوامل بیشتری ارتباط دارد. برای مثال، یائسگی، بارداری، و به دنیا آوردن فرزند همگی می‌توانند باعث عدم توازن هورمونی در بدن شده و باعث ریزش موی فرد شوند. با اضافه کردن آسیب‌های روحی و جسمی همچون مرگ یکی از اعضای خانواده و عمل‌های جراحی تهاجمی به این شرایط، نازک شدن مو و ریزش آن می‌تواند مسئله‌ای عادی در بین خانم‌ها باشد. خوشبختانه، تاثیرات ناشی از این عوامل معمولاً کوتاه‌مدت هستند.

یکی از تفاوت‌های کلیدی بین ریزش موی مردان و زنان در این است که خانم‌ها بیشتر از آقایان از محصولات حالت دهنده مو و آرایش مو استفاده می‌کنند و این شرایط باعث می‌شود سر و موی آن‌ها در معرض فشار قابل توجه قرار گیرد. برای مثال حالت دادن مو با روغن گرم می‌تواند باعث التهاب پیازهای مو و ریزش آن شود. همچنین بستن محکم موها، بافتن آن‌ها، و داشتن موی دم‌اسبی می‌تواند باعث ریزش موی سکه‌ای یا آلوپسی شود که در حقیقت عامل اصلی ایجاد این شرایط کشیده شدن مداوم موها است. علاوه بر این باید توجه داشته باشید استفاده از قرص‌های ضدبارداری نیز می‌تواند باعث ریزش مو شود.

هر دوی خانم‌ها و آقایان باید بدانند مصرف داروهای افسردگی، آرتروز، سرطان، فشار خون، قلب و نیز مصرف بیش از حد ویتامین A می‌تواند باعث ریزش مو شود.

مشکلات ریزش مو


مردان

مطابق نتایج یک مطالعه، 90% موارد ریزش مو در مردان در نتیجه الگوی ریزش موی ارثی ایجاد می‌شود. ریزش موی سکه‌ای یکی از مشکلات رایجی است که باعث از بین رفتن مو در ناحیه روی سر و ابرو می‌شود. علت اصلی ایجاد این شرایط هنوز در حال بررسی می‌باشد و در اکثر موارد این مشکل در بین  مردان مشاهده می‌شود. این مشکل می‌تواند بر وضعیت رویش موی مردان در سنین خاص با نسبت‌های مشخص زیر تاثیر داشته باشد: 30% مردان در دهه 30 سالگی، 50% مردان در دهه 50 سالگی، و 60% مردان در دهه 60 سالگی.

آلوپسی اسکاری (ریزش موی زخمی) یک نوع ریزش مو همراه با ایجاد زخم است که حتی می‌تواند مردان سالم را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد. این مشکل باعث از بین رفتن پیازهای مو و جایگزینی آن‌ها با بافت زخم می‌شود. در نهایت این مشکل می‌تواند از بین رفتن دائم موی فرد را به همراه داشته باشد.

زنان

آلوپسی آندروژنیک یک نوع خاص از ریزش مو است که بر روی هر دوی مردان و زنان تاثیر دارد. این مشکل ریشه ژنتیک داشته و باعث نازک شدن مو در ناحیه روی سر می‌شود. تفاوت اصلی بین الگوی ریزش مردان و زنان در هنگام ابتلا به این مشکل این است که زنان به ندرت در نتیجه آن دچار ریزش موی کامل می‌شوند.

از طرف دیگر، تلوژن افلوویوم (Telogen effluvium) شرایطی است که بیشتر بر زنان در مقایسه با مردان تاثیر دارد. این شرایط باعث ریزش مو در تمام نقاط سر می‌شود. این مشکل معمولاً به صورت حاد پس از ایجاد شرایط خاص همچون از دست دادن زیاد خون در نتیجه قائدگی ایجاد می‌شود و به همین خاطر است که احتمال مشاهده آن در بین خانم‌ها بیشتر از آقایان است.

اختلال کندن مو (تریکوتیلومانیا) یک مشکل رفتاری است که باعث می‌شود فرد (معمولاً خانم‌ها) عادت به کندن موی خود در نتیجه شرایط فشار داشته باشد. رفع این نوع مشکلات به روان درمانی به جای درمان مستقیم مو نیاز دارد.

علائم و نشانه‌ها


مردان

آنچه لازم است شما درباره ریزش مو در مردان بدانید این است که در ابتدا فرد با عقب رفتن خط رویش مو مواجه شده و در ادامه این شرایط با نازک شدن مو در نواحی بالای سر همراه می‌شود. هنگامی که این مشکل به صورت درمان نشده به حال خود رها شود، پیازهای مو خشک شده و می‌میرند. در نهایت این مشکل می‌تواند طاسی ناحیه سر را به همراه داشته باشد. در این شرایط عامل اصلی یعنی هورمون دی‌هیدرو تستوسترون فقط به بخش‌های جلو و مرکز سر حمله می‌کند و به همین خاطر ریزش مو در بین مردان کمتر در نواحی اطراف سر و پشت آن مشاهده می‌شود. برای جلوگیری از بروز این مشکلات باید از راه های درمان ریزش موی سر ازجمله مزوتراپی، پی آر پی و ... کمک گرفت.

زنان

هر چند الگوی ریزش مو در بین خانم‌ها در مقایسه با مردان به سادگی قابل شناسایی نیست، این شرایط باز هم در بین خانم‌ها به مقدار زیاد مشاهده می‌شود. برای بررسی الگوی ریزش مو در خانم‌ها، لازم است نازک شدن مو بر روی سر و در ناحیه مرکز آن بررسی شود. تفاوت در نازک شدن موی آقایان با خانم‌ها در این است که نازک شدن موی خانم‌ها در نواحی اطراف شقیقه و ناحیه بالای گوش‌ها نیز قابل تشخیص است. به این ترتیب احتمالاً فرد متوجه می‌شود پوشش موی سر کمتر از حالت عادی آن شده است.

تشخیص ریزش مو


مردان

هنگامی که مشکل ریزش مو در مردان تشخیص داده شود، این مشکل معمولاً با توجه به شاخص نوروود (Norwood scale) بررسی می‌شود که یک شاخص حرفه‌ای برای بررسی میزان ریزش مو بر اساس الگو و ظاهر موی سر است. به این منظور اطلاعات لازم درباره سابقه فامیلی ریزش مو و مشکلات اخیر روحی و تنش‌زا جمع‌آوری می‌شود. در این شرایط همچنین لازم است شرح حال بیمار به‌طور کامل از وی گرفته شود.

در ادامه پزشک متخصص ناحیه سر را با یک ابزار تراکم‌سنج بررسی می‌کند تا میزان تراکم موی سر و نیز مقدار نازک شدن موها را مشخص کند. به هر حال برخی متخصصان در این رابطه از آزمایش‌های خاص یا نمونه‌گیری به منظور مشخص کردن شرایط مخرب همچون وجود آرسنیک و سرب در بدن استفاده می‌کنند. علاوه بر این از این روش می‌توان برای مشخص کردن ابتلا به بیماری‌های خاص همچون لوپوس و سایر عفونت‌های باکتریایی نیز استفاده کرد.

زنان

تشخیص ریزش مو در خانم‌ها شرایط گسترده‌تر در مقایسه با آقایان دارد. در حقیقت برای بررسی ریزش موی خانم‌ها و درمان ریزش مو از آزمایش‌های مختلف همچون آزمایش سطح هورمون‌ها، فعالیت تیروئید، آزمایش کامل خون، سفلیس، سطح آهن، و سایر آزمایش‌های مانند آن استفاده می‌شود.

برای تشخیص شدت مشکل در بین خانم‌ها می‌توان از روش‌های تراکم‌سنجی مو و نمونه‌گیری از سر مشابه آقایان استفاده کرد. علاوه بر این برای خانم‌ها از روش کشیدن موی سر استفاده می‌شود که در آن متخصص مو یک دسته از موی فرد را می‌کشد تا میزان ریزش مو در نتیجه این کار را مشخص کند. به این ترتیب اگر بیش از سه تار مو با انجام این کار از سر جدا شود، احتمالاً فرد با مشکل ریزش مو مواجه است. به این ترتیب لازم است شرایط مشکل با استفاده از شاخص لودویگ (Ludwig scale) طبقه‌بندی شود.

متخصصین ما در مرکز تخصصی موی رنسانس چگونه مشکل ریزش مو را درمان می‌کنند؟


متخصصین ما در این مرکز از یک یا چند مورد از روش‌های درمان زیر برای درمان قطعی مشکل ریزش مو استفاده می‌کنند:

  • استفاده از دارو
  • مزوتراپی مو
  • پی آر پی مو
  • لیزردرمانی
  • کاشت مو
  • ترمیم مو